Puslapiai

2010 m. sausio 13 d., trečiadienis

Kulinarija 1: Kopūstienė :) :) :)

Pirmas įrašas kulinarine tema, gal bus ir daugiau...

"Šimtą metų" neviriau raugintų kopūstų sriubos...Ir kodėl gi? Juk taip ją mėgstu...
Neseniai dievas man pasiuntė "karvelį"- išvirus gabalą vištienos picai (čia kita istorija), liko truputis sultinio, o kadangi po picos sekė plovas (čia dar kita istorija), tai po plovo liko jautienos kaulų. Daug negalvodamas sumečiau kaulus į tą sultinį, surinkau iš šaldytuvo visokių šalto rūkymo lašinių ir šoninių skūras, kurių apdariai nebuvau išmetęs, jas irgi sumečiau į puodą..., dar pasiknisęs šaldytuve radau kelis gumbus imbiero, padžiuvusią saliero šaknį...- į puodą jas, dar kelias svoguno galvas- į puodą.., na, kitaip tariant išviriau gero sultinio. Ataušinau, nukošiau, tame tarpe ir sustingusius riebalus. Šiandien parsitempiau namo raugintų kopūstų ir ėmiausi burti viralą: kopūstus lengvai nusunkiau, kelis kartus perkirtau peiliu, ištirpinau puode gabalėlį (gabalą) sviesto ir sudėjau ten kopūstus troškintis, palikau gerai valandai. Kol kopūstai burbuliavo ant silpnos ugnies, į, pradžioje minėtą, sultinį nuskutau ir supjausčiau šešias bulves, vieną didelę morką..., atskirai papjausčiau šaltai rūkytos šoninės, geros tokios šoninės, su daug mėsos ir mažai lašinių, susmulkinau kelias svogūno galvas, na ir likus gal pusvalandžiui iki kol praeis ta valanda, kurią turi troškintis kopūstai, užkaičiau sultinį su bulvėmis ir morkomis, uždengiau. Užkaičiau keptuvę, ištirpinau truputi sviesto, sudėjau šoninę, kiek pavarčiau, sudėjau svogūnus, truputi pakepinau- labai lengvai, kad tik truputi pagelstų...
Na ir artėjame prie finalo- kopūstai baigė troškintis, suverčiau juos į sultinį, kuriame jau turėjo išvirti bulvės ir morkos, ten pat suverčiu ir šoninę su svogūnais  :) , pamaišiau, pamakalavau :) jau šypsausi, jau smagu, kvepia :), įbėriau gerą žiupsnį druskos, maltų juodųjų pipirų... :) PAMAKALAVAU, ale kaip visada- man niekada nepavyksta išvirti skystos sriubos, štai ir dabar iš skystimo kyšo kopūstai, bet taip ir reikia, juk tai maistas o ne skystalas koks, na, nukrypom šiek tiek, grįžtam- neuždengęs palieku dešimčiai minučių..., tos minutės jau prailgsta, na, pagaliau galima atlikti finalinį ragavimą :), pasemiu šaukštą, viskas gerai, druskos netrūksta, pipirai truputi jaučiasi..., aha- truputi bulvės pervirė, bet tai niekis :). Dar penkios minutės, tada nukeliu puodą ir uždengęs dangčiu palieku 5-10-iai minučių :), belieka supjaustyti krapus ir sumetus į puodą gerai pamaišyti.
Būtų gerai dar bent pusvalandį ar valandą palaikyti puode, palaikius kiek pakinta sriubos konsistencija, skonis pagerėja, sriuba lyg ir subręsta.
Viskas.
Galima valgyti su grietine ir juoda duona... arba valgyti su burna, arba kaip kam į galvą šaus...

1 komentaras:

  1. Tai čia jau ne kopūstienė, čia jau beveik menas! :) Tik kodėl nugraibei riebalus, o paskui sviesto vėl dėjai? Nepatinka kiaulės riebalai? :) Turėjo gautis labai skanu... Jei taip skaniai gamini, daug ten apie tave apvalgančių?

    AtsakytiPanaikinti

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū