Puslapiai

2010 m. rugpjūčio 23 d., pirmadienis

LEMPA ŽUDIKĖ, arba tikra istoriją apie gyvenimą, tikslą ir mirtį...

  Lempa žudikė..., skamba gal net kiek grėsmingai ir, tikiuose bent kiek intriguojančiai. Senokai ruošiausi parašyti, bet vis neprisiruošdavau, greičiausiai dėl temos menkavertiškumo.

  Priešistorė tokia, kad mano namuose, kaip ir daugelyje kitų, ėmė rastis energiją taupančios lemputės (čia ir toliau tekste, energiją taupančiomis vadinsiu fluorescencines lempas su E27 cokoliu), jos po truputi stūmė kaitrines, o čia dar tas vajus, kad neva Europa uždraudė pardavinėti kaitrines lemputes dėl jų menko naudingumo koeficiento, TV su savo nesąmonėmis ir tt. Energiją taupančios lempikės po truputi pigo, kokybė bei savybės jų gerėjo. Ir tikrai- elektros jos "valgo" išties mažiau, nors kainuoja nepigiai. Sako, kad tai atsiliepia gamtai, neva mažiau energijos naudojančios lemputės leidžia mažiau gaminti elektros energijos ir taip tausoja gamtą. Nežinau kaip yra tiksliai, tačiau įvairūs žurnalistėliai kažkaip nekalba apie tai, kad patį taupioji lemputė yra didelis pačių įvairiausių teršalų šaltinis. Skirtingai nuo kaitrinės lemputės, kurią sudaro geležėlė, stiklas ir po truputi alavo, cinko, kokio nors volframo (ar ką ten dabar naudoja) ir pan., taupioji sudaryta iš daugybės dalių ir detalių, tarp kurių yra ir stiklas, metalas, plastikai, elektrinės schemos ir jų komponentai, o kolboje gyvsidabris, liuminoforas... O dar nepamirškime, tas visas dalis reikia pagaminti, iškasti, susintetinti, suformuoti, surinkti, tai, kaip aš suprantu gerokai sudėtingesnis ir daug daugiau resursų reikalaujantis procesas. Nenorint užteršti gamtos, panaudotas lemputes reikia surinkti, perdirbti, sunaikinti, o tai vėlgi lėšos, resursai. Ar pas mus tai daroma? O dar ir pati lemputė spinduliuoja UV... Na, bet aš ne apie tai, sako, kad esamus trūkumus gamintojai minimizuoja, viskas gerėja, o ir tokios lemputės tik laikinas dalykas, nes technologija neperspektyvi.
  Taigi- aš apie ką kitą. Atėjo eilė ir prie lovos stovinčiam, 300W halogeniniam, nežinau ar tinkamas pavadinimas, toršerui. Geras tai daiktas, tačiau 300W tai jau atleiskite :-(. Buvo nupirkta energiją taupanti lemputė, truputi galingesnė, su trijomis per pusę perlenktomis kolbomis- šešiais vamzdeliais. Iš visokio šlamšto- fotoštatyvo elementų, kažkokios pseudofotolempos lizdo, šalmo, buvo sukonstruotas visai mielas švietuvas:

  Visas šis "projektas" buvo įgyvendintas žiemą. O čia ir pavasaris ant nosies :-). Įstiklintame balkone atgijo saujelė nežinia iš kur ir kada atsiradusių musių ir neišvengiamai tos musės po truput persikraustė į butą. Piktos ir alkanos jos kelias dienas zyzaliojo po kambarį ir kažkaip net nepastebėjau, kad jos, kaip netikėtai atsirado, taip netikėtai ir pradingo. Supratau tik kai kelias dienas nė vienos nebemačiau. Na, dingo, tai dingo pagalvojau, gal katė išgaudė, gal nelaimė kokia jas ištiko..., dingo, tai ir pamiršau jas, nes nedegiau norui dalintis būsto su neprašytais svečiais, ir tik vieną kartą, pažvelgęs į švietuvą pamačiau kažką neįprasto:

Atidesnė apžiūra patvirtino įtarimus- ten, tarp lempos kolbų, senokai pradingusios musės:

Tada viską supratau: lempa, gana ryškiai šviesdama mažame, uždarame gaubte,

sėkmingai ten viliojo ir visus vabzdžius, jau pats gaubtas-šalmas yra tokia lyg ir savotiška gaudyklė su apribota erdve, patekę į šalmą vabzdžiai, matyt, veržėsi dar ryškesnio šviesos šaltinio link ir pateko tarp šešių, ryškiai šviečiančių lempos vamzdelių

į erdvę, kur tėra vienas įėjimas- iš lempos galo, tas pats ir išėjimas, nes tarpai tarp kolbų gal kiek mažoki, o dar ryški šviesa... Tai, kad lempa buvo nukreipta į viršų matyt irgi prisidėjo prie bendro reikalo, nes sunkio jėgos veikiami objektai krisdavo prie pat lempos kolbų pagrindo. Taigi, vabzdžiai sulindo tarp lempos kolbų, o ten jau jų laukė ir šiluma (karštis?) ir minėti UV spinduliai, o gal ir dar kas nors..., kitaip tariant jie ten ir surado savo gyvenimo galą. Iškračius, laimikis pasirodė visai nemenkas :-)

Be minėtų musių, matyt kiek vėliau, ten pakliuvo ir kitokių vabzdžių, tiek didelių, tiek ir visai mažučių.
  Tai štai kokia ta lempa žudikė. Visai pakenčiamas musgaudis :-)

2 komentarai:

  1. Ką tik patikrinau ir savo (tokią pačią kaip nuotraukose) lemputę. Ji neuždengta niekuo, tačiau vaizdas tas pat kaip nuotraukoje su musėmis ir kitais vabzdžiais...
    Taip, šviesa tuos vabzdžius patraukė skristi prie lempos, o karštis ir lempos forma juos ten palaidojo.
    Tie vabzdžiai jai būtų galėję, greičiausiai ir į pačią saulę būtų nuskridę...
    Jei kalbėti iš tos pačios srities apie "daiktus-žudikus", tai galima kalbėti ir apie stiklinius namus, į kuriuos atsitrenkia ir žūva daug paukščių ir greičiausiai daug kitų tokių daiktų rastume.
    Mes tyčia/netyčia sukuriame dirbtinius spąstus gyvūnams, o gamtoje yra daugybę pačių gyvūnų "natūraliai" sukuriamų spąstų savo grobiui ar gynybai. O mūsų aptariamos lemputės atveju terminas "lempa-musgaudis" gana šmaikštus, bet tinkamas. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Keista... pas mus namie tų lempučių kiekviename kambary, virtuvėje, vonioje, koridoriuje - bet tokio dalyko su musėmis nenutiko niekad...

    AtsakytiPanaikinti

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū