Puslapiai

2010 m. rugsėjo 7 d., antradienis

Если человек дурак, то это надолго... arba išvaizda būna apgaulinga

  Pamenu, kai tik atidengė paminklą karaliui Mindaugui, berods 2003 metais, mane (ir ne tik mane) papiktino jauni tėveliai su mažais vaikais paminklo postamentą greitai pavertę vaikų čiuožykla. Štai ir šiandien (2010.09.07 18:13), eidamas pro šalį, negalėjau likti abejingas.











 
  Pirma mintis buvo prieiti ir pasiūlyti nusivesti vaikus, kad ir į kapines, ten visokiausių paminklų, kryželių, tvorelių, ot tai būtų kur pasikarstyt... Paskui nutariau, kad šioks toks, kad ir mažutis viešumas, būtų nepalyginamai geriau, nei konfliktai viešoje vietoje.
  Bet aš niekaip nesuprantu tokio elgesio. Ar paminklas tokiai istorinei asmenybei, kaip Mindaugas yra vieta vaikams šliuožinėti per jį užpakaliu? Ar dera, pagoniškais simboliais ženklintą, postamentą- saulės laikrodį trypti purvinais batais? Ar garsūs skulptoriai, architektai specialiai postamentą padarė su nuolydžiu? Dar jei vaikai patys, tėvams nematant, kabarotųsi, bet kai tėvai jiems dar ir padeda...









 
  Nelabai kas bežino, kas pasakė Если человек дурак, то это надолго... , bet tai akivaizdu, ir tas "то это надолго" peržengia vienos kartos ribas, надолго, tai iš kartos į kartą, ir persiduoda tai net ne (tik) genais, o gerokai paprasčiau...

9 komentarai:

  1. Man jau iš karto buvo kilusi idėja aplink tą paminklą iškasti griovį ir pripilti į jį vandens, o paties paminklo nuožulnius paviršius padaryti labai slidžius.
    Peršoktų tik drąsiausi, iš vandens išsikapanotų tik stipriausi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. :D arba į tarpus tarp granito plokščių įcementuot..., kad ir stiklo šukelių..., vos vos išlindusių virš paviršiaus...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manote tėveliai vedasi vaikus ant paminklo kiekvieną šeštadienį ir sako: "Nemokama čiuožykla čiuožinėk kol gali" ? Vaikai tokie sutvėrimai, negali ramūs praeiti pro tokį nuostabų meno kūrinį neįvertinę ir neišbandę. Iš praktikos žinau, kad šis paminklas vaikus veda iš psichologinės pusiausvyros :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai ar tėvai vedasi/nesiveda ar vaikai tokie/anokie?
    Apie vaikus tai net ir nerašiau...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaila Jums ar ką, kad vaikai čiužinėja? Maža ką, patys vaikystę prisiminkit...Laipiojot po medžius, o medis - ne žmogaus,o motinos gamtos kūrinys, ne mažiau turintis vertę, ypač nūdienos kontekste...Kiek jų sulaužėt, būdami padaužos? A...Ir tėvai nesibarė, tik džiaugėsi, kad sprando nenusisukot:) Marmalai Tu Marmalai:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man gaila tų vaikų. O ir paminklo gaila. Jei pamatytumėt chuliganą laužantį troleibusą, ar kokį, besišlapinantį lifte, ar ir tada sakytumėt "negi gaila?"? Vaikystę prisimenu, o ir po medžius laipiojau, ir aplaužiau gal ne vieną, tačiau esmė (kaip ir šio įrašo) ta, kad tėvai manęs to nemokė, neskatino ir nerodė kaip tai daryti... aš juk ir parašiau apie tai: " ...Dar jei vaikai patys, tėvams nematant, kabarotųsi, bet kai tėvai jiems dar ir padeda... "...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Marmalai, niekas tam paminklui neatsitiks:) Siaip. O tevai mus daug ko nemokė ir neskatino, bet mes darom...Darom kitus dalykus. Ir dažniausiai, būtent taip kaip mokė nedarom. Esmė yra kitur. Miestu turi rūpintis ne tik miestelėnai, tėvai, vaikai, bet ir miesto savivaldybe. Ar labai daug vietų miesto centre, kur vaikai turi saleles pažaisti nemokamai, o tevai ramiai pasėdėti ir išgerti kavos? Kam tai rūpi šiandien? Gal gali apskritai pasakyti kiek per dvidešimt nepriklausomybės metų buvo pastatyta naujų darželių ar mokyklų, darželių, ar kitų ugdymo įstaigų?(aš nekalbu apie korumpuotus individualius projektus, kur prisidengus šventa, švietėjiška misija, plaunami ES pinigai, bet pačios valstybės. Tai ko čia stebėtis ar piktintis. Gerai, kad tėvai nemoko siusioti ant paminklo, o visa kita, duok Dieve, kad tokios blogybės šiandien tik egzistuotų mūsų visuomenėje.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aha, tipiškas požiūris "...atėjau ir prišikau čia jums visiems prieš nosį..., smirda?, o tai ką man daryt, jei šikt noriu? nieko, ne taip jau ir smirda! ir ko čia piktinatės, juk čia aš pašikau!, ir apskritai, kodėl man nieks užpakalio nenuvalo?..."
    Vivaldi, štai ims ant tamstos automobilio vaikai laipioti, veidrodėlius sukioti, ar ir tada sakysite lai taip daro, juk tam automobiliui kaži ko neatsitiks, o vaikučiai, štai, pažaist nori, neturi kur, savivaldybė su jais nežaidžia, o tėveliai jų gal parūkyt nori, gal pašikt, negi reikalausi, kad vaikučiais rūpintūsi..., gerai, kad nešika į salona o daugiau ko norėt?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Slots & Table Games - jtmhub.com
    Experience the thrills of a world-class casino with 상주 출장샵 online slot 양주 출장마사지 machines. 세종특별자치 출장샵 Whether you're new to slots or 당진 출장마사지 the 동해 출장샵 classics, visit JT!

    AtsakytiPanaikinti

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū