Puslapiai

2009 m. gruodžio 22 d., antradienis

apie bažnyčią, santuoką ir madingus ritualus...

Lietuvoje tuoktis galima arba civilinės metrikacijos skyriuje arba bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka..., na, viskas surašyta CK
, santuokos pabaiga (nutraukimas ir tt) ten taip pat aprašyti, tik skirtingai nuo santuokos sudarymo, apie konfesijas ten jau nekalbama... Tai štai ir pagalvojau, juk būtų teisinga, kad sutuoktiniai, kurie tuokėsi bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka ir santuoką nutraukti galėtų tik bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka ir nekitaip. Nes kažkaip negerai gaunasi, tuoktis visi lekia į bažnyčią, o skiriasi civiline tvarka. Santuoka bažnyčioje praranda prasmę ir tampa tik paiku, madingu ritualu, panašiu, kaip, kad visokių spynų kabinėjimas ant turėklų, ar kokių keliaraiščių tampymas, žmonės veidmainiauja nejausdami atsakomybės. Jei jau vaizduoji priklausantį bažnyčiai ir leki ten tuoktis, tai kodėl sumanęs skirtis jau nebepriklausai jai? Juk galėtų (turėtų?) būti taip, kad jei tuokeisi bažnyčioje ir registravai santuoką pristatęs pažymą iš bažnyčios, tai ir prašyti teismo išskirti galėsi tik pristatęs atitinkamą pažymą iš bažnyčios, kad skirtis galima.

3 komentarai:

  1. Na čia būtų jau "nepatogumas" šiuolaikiniam žmogui: susituokti bažnyčioj - juokų darbas (na reik atlikti psirengimo darbus šiokius tokius). Bet štai skyrybų, bent jau Romos Katalikų Bažnyčia - neduoda. Gali tik pripažinti santuoką negaliojančia, jei buvo kliūčių ją sudarant (nuslėptas žinomos nevaisingumas, prievarta sudarytos santuokos, ir pan.) O tai "nepatogu" "šiuolaikiniam" žmogui, riboja jo "laisvę". Juk turbūt daugumai tikėjimas - tai tam tikras poreikis (emocinis, įvaizdžio, ar pan) kurį tenkina parodomaisiais veiksmais (santuoka bažnyčioje, šv. Kalėdų ir šv. Velykų sutikimas bažnyčioje). Ir to negalima riboti jokiomis įpareigojančiomis (teisinėmis) nuostatomis.
    vartojimas valdo. vartojam maistą, televiziją, bažnyčia, šeimą, Žemę. Viskas yra taip kaip ir turi būtų. be to sustotų Ekonomika.

    AtsakytiPanaikinti
  2. visiškai su jumis sutinku, kolega...

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Vartojimas" valdo tuos, kas nenori ar nesugeba "pakrutinti" savo smegenėlių.
    Kadangi tokių yra dauguma, tuomet tokiais ir naudojamasi "nučiulpiant jų kaulelius iki baltumo".
    Bet kita vertus, gyvenimą leidžiame žaismingai, tik kai kurie užsižaidžia, o kai kurie mielu noru tai pamėgdžioja...

    AtsakytiPanaikinti

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū