Puslapiai

2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Akumuliatoriai ir kroviklis Fenix


Praeitame, įžanginiame įraše minėjau, kad Fenix pagaliau ryžosi gaminti gan egzotiškus, taip vadinamus 18650 (apytiksliai gabaritai: diametras 18 mm, ilgis 65 mm) ličio jonų akumuliatorius Fenix ARB-L2 ir specialius kroviklius Fenix ARE-C1 jiems. Daug kas, turintys Fenix žibintuvėlių to laukė, o ir Fenix turėjo juos pradėti gaminti (gaminti, turiu galvoje- pardavinėti su savo prekės ženklu, nes pačius akumuliatorius tikriausiai kaip ir visiems tiekia vienas iš kelių tiekėjų, bet Fenix prekės ženklas leidžia tikėtis tam tikros kokybės). Tai ne karta buvo aptariama specializuotuose forumuose, aš ir pats tai paminėjau kažkurioje Fenix apklausoje. Fenix turėjo jau nemažai žibintuvėlių, kuriems tinka 18650 akumuliatoriai, o pačių akumuliatorių rinkoje apskritai nelabai kokių ir buvo. Todėl ir parašiau, kad Fenix PAGALIAU ryžosi gaminti... Gera žinia ne tik Fenix žibintuvėlio turėtojams, šie akumuliatoriai juk tinka naudoti ir su kitų gamintojų žibintuvėliais.
Beje, AiC kataloguose nei akumuliatoriaus nei tuo labiau kroviklio kaina, mano supratimu tikrai nesikandžioja, ypač dalyvaujant pirkėjų lojalumo programoje.
Tiek akumuliatorius, tiek kroviklis parduodamas tvirtoje pakuotėje..., nežinau kaip čia ją pavadinti, tikriausiai tai blisteris, bet tikriausiai tai labia nelietuviška. Gal reikėtų vadinti pūsline?














Pakuotės plastikas tvirtas ir patikimas, firminės Fenix spalvos, aiškiai matyti aprašymas. Kas malonu, pagaliau pakuotei atidaryti nebereikia sunkiųjų įrankių ir rizikuoti persipjauti kokią kūno dalį kaip būdavo su ankstesniais Fenix (o ir daugumos gamintojų) blisteriais. Dabar numatytas atidarymas.














Pirmiau apie akumuliatorius. Išpakavus atrodo šitaip














Akumuliatorius ir pakuotės fonas, ant kurio vienoje pusėje pavadinimas ir pagrindinės charakteristikos: nominali įtampa 3,7 V (voltai), talpa 2600 mAh (miliampervalandės). Kitoje pusėje kiek daugiau informacijos: krovimo srovė 1 A (amperas) (rekomenduojama), 2 A (didžiausia); garantija 12 mėnsių nuo pirkimo. Ir, žinoma, įspėjimai, nekaitinti, nemesti į vandenį, nepainioti poliariškumo, neduoti vaikams... ir tarp jų patarimas kas tris mėnesius perkrauti akumuliatorius,  tai padės išlaikyti maksimalias jų charakteristikas.














Akumuliatorių išvaizda, gana paprasta. Neįpratus nėra taip jau paprasta suprasti kuriame gale yra pliusinis, kuriame minusinis kontaktai. Ryškaus pliusinio kontakto išsikišimo, kaip įprastuose akumuliatoriuose ar elementuose, tokiuose paprastai ir taip nebūna, o šiame dar ir minusinis kiek iškilęs, tai padaryta tiriausiai tam, kad jungiant akumuliatorius nuosekliai (kad ir žibintuvėlyje kurio korpusas talpina du akumuliatorius vienas paskui kitą) kontaktas tarp jų būtų užtikrintas. Visa tai lemia, kad pavarčius rankose gali iš karto ir nesuprasti kur yra pliusas, žinoma, abu poliai skirting o ir ant korpuso paženklinta kur kuri pusė, tačiau dėmesio truputi reikalauja. Galėtų būti paženklinta kaip nor akivaizdžiau, na, kad ir pliusinėje pusėje būtų koios nors raudonos spalvos ar kas nors tokio. Akumuliatoriaus diametras 18,3-18,6 milimetrai, ilgis 68,2:














Ilgis gerokai ilgesnis nei žymėjime nurodyti, kad ir sąlyginiai 65 milimetrai. Tuos kelis milimetrus užima apsaugos schemutė apsauganti akumuliatorių nuo perkrovimo, per didelio iškrovimo, ir jei tikėti Fenix, nuo kitų negandų, kad ir perkaitimo. Tokios apsaugos neturi paprasti 18650 akumuliatoriai išimti iš kokių nors nešiojamųjų kompiuterių baterijų ar parduodami elektronikos prekių parduotuvėse. Ličio jonų akumuliatoriai labai jautrūs aukštesnei temperatūrai, pernelyg dideliam iškrovimui bei įkrovimui, geriausiu atveju tai gadina patį akumuliatorių, blogiausiu- gali baigtis gaisrais ar sprogimais, todėl Ličio jonų akumuliatoriai, tiek mobilaus telefono, tiek kompiuterio, turi apsaugą. Per didelio ilgio baiminti nederėtų, nes tiek Fenix, tiek kiti žibintuvėlių gamintojai tai yra numatę ir tiek ilgesnis akumuliatorius tikrai turėtų tilpti.
Kad geriau suprastumėt akumuliatorių dydį














Čia akumuliatorius greta dviejų ličio element CR123A. Galimybė naudoti 18650 akumuliatorius, bent jau Fenix žibintuvėliuose, pasirodė kaip alternatyva dviems CR123A vienkartiniams ličio elementamsViskuo labia ir net labia puikūs CR123A elementai, kad ir atsparūs šalčiui, nepaparastai ilgaamžiai (saugojimo laikas > 10 metų), duodantys tikrai nemažą srovę, turėjo minusą- jie buvo vienkartiniai ir tikrai nepigūs (Lietuvoje kaina svyruoja nuo 12 iki 18 ar net 20 Lt už vienetą, rasti už 10 litų reikia labai pasistengti). Sekančioje nuotraukoje greta AA formato Ni-MH akumuliatorių Sanyo Eneloop:














Beje, nuotraukoje ne šiaip 8 Sanyo akumuliatoriai- du Fenix ARB-L2 energijos talpina tiek pat kaip ir aštuoni AA akumuliatoriai. Technologijų skirtumas daugiau nei akivaizdus- kiekis, gabaritai, svoris (ličio jonų akumuliatoriai jau patys savaime lengvi), jei tik būtų galimybė įrenginius rinktis tokius, kuriems tinka ličio jonų akumuliatoriai...

BUS DAUGIAU...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū