Puslapiai

2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Saviveikla* arba kas bendro tarp Kaziuko mugės ir Eurovizijos...

  Išsirinkom kas atstovaus Lietuvą Eurovizijoje... Na gerai, kiek pavėluotai jau, o ir ne visai apie tai...

  Štai ir vėl Vilniuje nušurmuliavo taip vadinama Kaziuko mugė. Ir apniko mane abejonės. Abejonės dėl to, kokia ta mugė turėtų būti. Jei tiksliau- ar mugė turėtų būti tokia, kokią norėčiau matyti ją aš? Kokioje mielai apsilankyčiau... Nežinau kokia ta mugė ar jos užuomazgos būdavo senais laikais, tačiau pastaraisiais metais vykstančios, kuo toliau, tuo labiau nevertos apsilankymo.

Norėjau rašyt apie tai, kad tos mugės panašėja į maksimas, kad ant kiekvieno kampo pardavinėjamos tos pačios prekės, kainos neturi jokio ryšio su savikaina, verte ar dar kuo, o pardavinėja prekes pardavėjai, kurie apie prekę nelabai ką ir težino, derėtis nesutinka... Žinau, kad ne visa mugė tokia, bet ar kitokių mugės dalyvių apsireiškimai nėra tik išimtys? Beje, kažkaip smagi ir nuoširdi atmosfera visada tvyro netoli dailės akademijos, bet ir tai tik išimtis.
Štai ir susimąsčiau kodėl taip yra? Ne kodėl aš noriu kažkokių nebūtų dalykų, o kodėl jų tiek mažai yra tokiame renginyje?
Greitai internete pasirausus galima rasti, kad Kaziuko mugę rengia BĮ Vilniaus etninės kultūros centras . Jokiu būdu nenoriu kažko, kažkur sumenkinti, apkaltinti ar kažką panašaus padaryti, be to tikrai neišmanau nei mugės ištakų, istorijos, nei organizacinių dalykų, o ir nesilankiau nė vienoje iš paskelbtų, mugės atidarymo ar kitų ceremonijų ir ceremonialų. Tačiau buvau mugėje, šeštadienį ten gerokai pasisukiojau. Ir nors, prisipažinau kai ko nematęs ar neišmanąs, tačiau įspūdžių prisirinkau ir nuomonę susidariau ne namuose TV žiūrėdamas.
Apibendrinčiau taip, kad didžią dalį mugės buvo palikta sukurti paprastiems žmogeliams, už 20-30-50-90 litų išsipirkusiems vienokio ar kitokio dydžio vieteles prekybai- saviveiklininkams, o šie jau savo ruožtu kas kaip mokėjo, tas taip ir kūrė tą mugės atmosferą.
Čia ir kilo man asociacija su Eurovizija, kur metų metus, kasmet, Lietuvoje paskelbiamas saviveiklininkų konkursas, kuriame susirenka visokie numyndžiotomis ausimis bebalsiai, natų nepažįstantys, patys apie save gerai galvojantys ir dėmesio ištroškę saviveiklininkėliai, o komisija rimtais veidais klauso ir dar kažką iš jų renka... Graudu... Bet ko norėti, jei paskelbiamas konkursas saviveiklai, tai nereikia norėti, kad susirinks profesionalai.
Panašu, kad taip ir su ta Kaziuko muge, jei organizavimas suprantamas kaip prekybos vietelių pardavimas ir kelių ceremonialų organizavimas, tai nereikia kažko tikėtis...

* saviveikla
1. kultūros, meno neprofesionali veikla (ppr. atlikimo): Meno saviveiklos būrelis. saviveiklos choras,   orkestras, studija.
2. prk. neprofesionali, neorganizuota veikla.
3. žr. saviveika 1 Žiūrėk: [saviveika].
http://www.zodynas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

rašykite lietuviškai, komentuokite atsakingai...
ačiū